Avlspolitik

Avlspolitik

Dette fornemme ord er kun brugt, for at sætte nogle principper i relief.


Vi ønsker at avle en lille, sund, robust jagt- og familiehund, der kan glæde køberen hver dag i 12 – 15 år!


Principperne er enkle: vi avler efter reglerne for ”Avl med Bretons”, som kan ses på Breton klubbens hjemmeside.


Kort skitseret, så bruges der kun sunde, markprøve- og udstillingspræmierede hunde i avlen .Avl er vanskeligt. Derfor kan der selvfølgelig altid "dispenseres" fra ovennævnte krav. Man kan forestille sig verdens smukkeste breton, som kun har 2. pr. på markprøve, eller verdens højest præmierede markprøvehund, som ikke har eksteriør til et "very good".


Alle avlere har nogle principper. Alle avlere har nogle teorier.


Vi forsøger at avle på hunde, som vi også kender psyken på. Psyke er noget af det sværeste at definere. Nogle hunde er rolige og andre altid i gang. I nogle miljøer er det i orden, at hunden er i gang hele tiden, og hos nogle ejere, skal hunden helst være rolig og end ikke gø, når der kommer gæster.


Avler man til markprøvefolk, er det vigtigt, at hunden har et stort format – kan sådan en hund samtidig være rolig i hjemmet?


Vi har i perioden fra 1998 til 2010 avlet 12 kuld hvalpe, eller i alt ca. 80 hvalpe fordelt på 3 tæver - Kalløkke Barbie, Stevnsåens Emma og Stevnsåens Gucci. Der er ingen af de ca. 80 hvalpe fra Kennel Stevnsåens, der har et  HD-index under 100 (primo sep. 2010).

 

Vi har desuden været heldige, at det har været sunde og let dressérbare hunde, og som heldigvis også ligner en Breton, så derfor kan udstillings-præmieres.


Kravene til tæven er flg:

HD-fri (A, B eller index over 100)

Udstilling: 1. pr. brugsklasse

Markprøve: 1. pr. åben klasse

Apportering: bestået anerkendt apporteringsprøve.

 

Hvis jeg føler, at tæven kan tilføre racen noget godt exteriør, kan den måske nøjes med 2. pr. på markprøve, og hvis den kan tilføre noget godt jagtligt, så kan den måske nøjes med 2. præmie på udstilling.

 

Hanhunden skal opfylde samme krav.

 

Tæveejere, der ikke har HD-bedømt deres tæve, behøver ikke rette henvendelse om en parring med mine hanhunde. Hvis tæven er bedømt med C skal HD-index være over 100.

 

Hvalpene sælges kun til jægere. Vi håber selvfølgelig at se vores hvalpe på både markprøver og udstillinger. Men det vigtigste er, at de bliver brugt til jagt.